Shepherds pie
Ingredience:
- 400 g mletého hovězího masa
- 50 g + 30 g másla
- 50 g sýru parmesánového typu/parmesán
- 150 g cibule
- 150 g mrkve
- 100 g drcených rajčat
- 100 ml červeného vína
- 100 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- 100 ml plnotučného mléka
- 5 g česneku, 3 g tymiánu, 3 lístky bobkového listu, 5 kuliček nového koření, sůl a pepř
Postup: Rozpalte pánev, ve které rozehřejte máslo. Na něj dejte cibuli. Tu nechte zesklovatět a vhoďte maso. Vložte tymián, česnek, bobkový list, nové koření, osolte a opepřete a chvilku poduste. Přidejte nastrouhanou mrkev, drcená rajčata a červené víno. Směs poduste cca 15 minut. Mezitím dejte vařit v osolené vodě brambory. Do uvařených brambor přidejte máslo. Rozmixujte a postupně přilévejte teplé mléko do hustoty kaše. Na závěr do kaše přidejte sýr parmesánového typu. Předehřejte si troubu na 180 °C. Do zapékací mísy (cca poloviny výšky) vložte masovou směs. Tu přikryjte bramborovou směsí a ještě lehce zasypte sýrem. Takto seskládanou směs vložte do trouby a pečte cca 30 minut.
Autorem receptu je Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka